Stiftelsen Rettferd, som jobber med å gi enkeltpersoner bistand med å søke offentlig oppreisning og rettferdsvederlag, opplever i disse dager økt tilstrømning av nye brukere. Vi har et inntrykk av at flere av dere som tar kontakt med oss den siste tiden er preget av Ingebrigtsen-saken. Derfor ønsker vi her å gi litt informasjon om hva vi kan hjelpe deg med.

Hovedoppgaven til Stiftelsen Rettferd er å hjelpe enkeltindivider med å innhente dokumenter og skrive søknad om rettferdsvederlag / oppreisning fra stat og kommune. Arrangere møter mellom bruker og oss dersom det er nødvendig. Vi bistår også med å søke voldsoffererstatning.

Du lurer kanskje på hva rettferdsvederlag er for noe? 

Rettferdsvederlag – kort forklart

Rettferdsvederlag er en økonomisk kompensasjon for folk som har blitt utsatt for urett fra det offentlige. Det er en erkjennelse av at du har blitt dårlig behandlet, men det betyr ikke at du automatisk har krav på penger. Beløpene er ofte lavere enn i vanlige erstatningssaker og dekker ikke nødvendigvis hele tapet ditt.

Hvem kan få rettferdsvederlag?
For å få rettferdsvederlag må disse kravene være oppfylt:

1. Det offentlige må ha gjort en feil. Dette kan være at barnevernet ikke grep inn når de burde, at skolen sviktet i å håndtere mobbing, eller at du fikk for dårlig opplæring.

2. Du kan ikke kreve erstatning på vanlig måte. Hvis du fortsatt har mulighet til å kreve erstatning fra kommunen, staten eller en forsikringsordning, kan du ikke få rettferdsvederlag.

3. Saken må være foreldet. Det betyr at det har gått mer enn tre år siden du ble klar over skaden og hvem som er ansvarlig, og at du derfor ikke lenger kan gå rettens vei for å kreve erstatning.

4. Du må kunne bevise det som har skjedd. Det må være mer sannsynlig at det du forteller er sant, enn at det ikke er sant. Dette kalles "sannsynlighetsovervekt". Offentlige dokumenter (fra barnevern, skole osv.) kan vi bistå med å innhente for deg.

Søknad om overgrep før 1975
Hvis du har vært utsatt for fysisk eller seksuelt overgrep før 1. januar 1975, kan du søke om rettferdsvederlag, uansett hvem som gjorde det. For overgrep etter denne datoen gjelder andre ordninger.

  • Hvis overgrepene fortsatte etter 1975, gjelder voldserstatningsordningen.
  • Du må ha tydelig dokumentasjon, som dommer, politirapporter eller legejournaler.
  • Du må gi en detaljert beskrivelse av overgrepene i søknaden.

 

Ønsker du bistand fra oss?

Dersom vi skal kunne bistå deg på best mulig måte med å søke oppreisning, så gjelder følgende: 

1. Innbetaling av kr 350* per år (til å dekke porto o.l.) så lenge din sak er under behandling.
2. Signerte fullmakter
3. Besvart spørreskjema
4. Kopi av legitimasjon (pass, bankkort eller sertifikat).
5. Utfyllende egenerklæring.

Behandling av din sak starter når beløpet er registrert innbetalt, spørreskjema og fullmaktene er mottatt.

Vi innhenter all nødvendig dokumentasjon. Dersom du selv har dokumenter i din sak, vennligst ta kopi og send disse til Stiftelsen Rettferd. Det kan spare saksbehandlingstid.

Vedlagte spørreskjema må du besvare og sende inn. Det er viktig at du gir oss mest mulig informasjon om din oppvekstkommune, foreldre, skoler og hva du ønsker bistand med.

Det er viktig for søknaden at du legger ved en egenerklæring. Denne må være så utfyllende som mulig, og med egne ord beskrive hva du klandrer det offentlige for, og hva du har gjennomgått. Dette dokumentet legges stor vekt på i søknadsprosessen. Og må være Stiftelsen Rettferd i hende før søknaden sendes til videre behandling i offentlige instanser, som Statens Sivilrettsforvaltning og/eller kommune.

Vi har solid erfaring med å søke oppreisning fra offentlige myndigheter, og har god og inngående kunnskap og kompetanse spesielt på saker som gjelder manglende/mangelfull skolegang, omsorgssvikt, barnevernet, overgrep, mobbing og andre rettferdsvederlagssaker.